lauantai 8. tammikuuta 2022

Pinna

Pohjan kunnostuksen odotellessa kevään lämpöä ja peräsimen vielä kuivuessa varastossa sormet syyhysivät jotain venepuuhaa. Niinpä otin työn alle pinnan, täytyyhän veneen ohjaimen olla arvoisessaan kunnossa. 

Veneen pinna on tiikkiä, joka rasvaisena puuna kestää hyvin vettä, mutta samaisesta syystä tiikkiä harvemmin lakataan, koska puun oman öljyn vuoksi lakkaa on vaikeampi saada tarttumaan. Myynnissä on ilmeisesti teak käsittelyaineita, jotka estävät öljyn nousemisen puun pinnalle ja lakka kestää paremmin. Tälläistä ei omasta varastosta löytynyt...joten kokeilin perinteistä ohjetta rasvanpoistosta asetonilla, jonka jälkeen lakataan ensimmäiset kerrokset reilusti ohennetulla lakkalla. Ohentamalla saadaan lakka imeytymään puuhun syvemmälle.

Vanha lakka irtosi puusta helposti kaapimella ja puupinta hiottiin esiin P80 paperilla ja vähitelleen esiin tuli ihan nätti puupinta.Ensimmäiset 3 lakkakerrosta ohennettiin n.30-50% ja hiottiin lakkausten välillä. Tämän jälkeen lakkaa 2 kerrosta ohentamattomana, katsotaan jos jaksaa laittaa vielä muutaman kerroksen lisää talven aikana...mutta parempi jo näinkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti