lauantai 20. marraskuuta 2021

Peräsimen rakenteesta

Peräsinremontti etenee omaa tahtiansa, mutta ajattelin laittaa hieman lisäinfoa Express peräsimen rakenteesta. Expresspurjehtijoiden sivuilta löytyy osin haalistunut alkuperäinen rakennekuva peräsimestä.

Rakennekuvaan on merkitty eri rastereilla mm. vanerivahvisteiden ja suunnatun lasikuidun sijainnit. Itselle kuitenkin oli epäselvää, onko "ruoteena" vain suunnattua lasikuitua vai sen lisäksi myös vaneria. Suunnatun kuidun selitteessä rasteri on haalistunut ja siksi ehkä epäselvä.
Millainen rakenne sitten oikeasti on? Piirsin projektia varten kuvan uudestaan, sen perusteella mitä Stellasta olen saanut selville. Peräisimen yläpäässä on yksi vanerivahvike, johon pinna kiinnittyy holkilla. Peräsimen kiinnityshelan alapäässä on toinen vanerivahvike. Nämä vahvikkeet käyvät kyllä alkuperäisestäkin rakennukuvasta ilmi, mutta pituussuuntaista vanerivahviketta ei peräsimessä kuitenkaan ole. Pituussuuntainen jäykistys hoidetaan vahvalla suunnatulla lasikuidulla (+peräsimen kerrosrakenteella)


Kevran sivuilta poimittuna suunnatun lasikuidun tyyppi on palttinasidos, jossa pitkät kuidut ovat peräsimen suuntaisia. Alla kuva Kevran sivustolta. Stellassa yhden läpipulttauksen kohdalta sisääntunkenut vesi oli päässyt osin delaminoimaan suunnattua kuitua paikallisesti, niin hyvä että tämän pääsee nyt korjaamaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti